Через особливості українського клімату зима не найпростіше час для експлуатації автомобіля. Низькі температури повітря і часті переходи через нульову позначку, підвищена вологість, сніг і лід на дорогах - кожен з цих факторів додає головного болю автовласникам. Ситуація ускладнюється поганим станом доріг і вулиць.

 Щоб бути готовим до будь-яких несподіванок і не постраждати від власної безпечності, необхідно правильно підготувати авто до холодного періоду року з його «сюрпризами». Для цього досить дотримуватися рекомендацій і корисних порад по експлуатації автомобілів взимку, які розроблені фахівцями мережі СТО Bosch Service. У наших відповідях на питання про підготовку машин до зими враховується багаторічний досвід експлуатації авто в різних кліматичних умовах.

Мінімальний перелік робіт для підготовки авто до холодів:

  • Огляд кузова автомобіля. Під час огляду особлива увага приділяється найбільш вразливим частинам кузова - днищу, порогам і крил. Ділянки з пошкодженим ЛКП необхідно належним чином обробити за допомогою бітумної мастики або іншого антикорозійного покриття.
  • «Перевзування». При середньодобових температурах менше 7 ºС доцільно задуматися про перехід на зимову гуму, тому що літні шини в таких умовах «дубіют» і не забезпечують хороше зчеплення коліс з дорогою. Після «перевзування» обов'язково виконуються роботи з регулювання кутів сходження і розвалу коліс.
  • Заміна масел і фільтрів. Перед настанням холодів необхідно вчасно поміняти масло на змащувальні матеріали з меншою в'язкістю. В іншому випадку через густі масла взимку можуть виникнути проблеми з запуском двигуна. Разом з мастильними рідинами проводиться заміна фільтруючих елементів.
  • Заміна технічних рідин. До настання морозів необхідно перевірити стан антифризу в системі охолодження. Якщо він змінив колір, або в ньому з'явилися пластівці осаду, охолоджуючу рідину потрібно замінити. Одночасно із заміною антифризу варто перевірити роботу термостата і обігрівача салону.
  • Перевірка гальм. На слизьких покриттях робота гальмівної системи важлива, як ніколи. Тому комплекс робіт з підготовки машини до зими обов'язково включає регулювання гальмівних механізмів і перевірку допоміжних електронних систем (ABS, ESP і ін.). Для діагностики цих проблем потрібно відвідати СТО, в якому є відповідне програмне обладнання та устаткування.
  • Перевірка акумулятора. У морози акумулятор швидше розряджається і витрачає більше енергії на прокручування клонували при запуску двигуна. Тому до настання холодів його необхідно зарядити або замінити новим.
  • Регулювання фар. Через коротке світлового дня і вимог ПДР в Україні взимку поїздки на авто відбуваються при включених фарах. При підготовці машини до зими обов'язково проводиться перевірка приладів освітлення і світлової сигналізації.
  • Мастило ущільнювачів. У морози ущільнювачі дверей можуть прилипнути до металу кузова. Щоб не порвати їх, намагаючись відкрити двері в салон, потрібно змастити ущільнювачі силіконовою змазкою для гумових виробів.

Крім візиту на СТО, до настання холодів варто відвідати магазин автотоварів і купити гумові килимки з високими бортиками, скребок зі щіткою, дроти для прикурювання, каністру «незамерзайки» та інші «зимові» аксесуари