Від того, як відрегульовані фари, багато в чому залежить безпека під час водіння. Погано налаштовані фари можуть стати причиною ДТП, і це небезпечно як для водія, так і для оточуючих. Правильно відрегульовані фари не повинні сліпити водіїв автомобілів, що рухаються в зустрічному напрямку, а також повинні добре освітлювати дорогу. Навіть якщо ви придбали новий автомобіль з салону, необхідно переконатися в тому, що фари добре відрегульовані.

Чим довше ви експлуатуєте авто, тим менше буде яскравість світла фар. Погіршення світла пов'язане, як правило, з зносом регулятора напруги або генератора. Якщо генератор не дає достатньо потужності, лампи будуть менше світити. Якщо перезарядити АКБ, фари будуть світити яскравіше, але при цьому лампи швидко перегорять. Також фари можуть гірше світити через забруднення у відбивачі або на внутрішній поверхні ламп. Фахівці підрахували, що на 50 тис. кілометрів яскравість ламп знижується приблизно на 20 відсотків.

В даний час сучасні автомобілі оснащені герметичними фарами, які не пропускають пил і вологу, що сприяє кращій світловіддачі. Старі ж автомобільні фари були схильні до корозії через те, що волога проникала в корпус фар. Щоб позбутися від цієї проблеми, використовувалася спеціальна червона гальмівна рідина або плексигласові насадки, які сприяли сильному нагріванню ламп.

У кожному авто є регулятор світла, який знаходиться під капотом або в салоні. Перш ніж відрегулювати світло фар, необхідно перевірити тиск в колесах, стан ламп у фарах (не повинні бути занадто зношеними). Крім цього, слід звернути увагу на скло фар. При наявності сильних потертостей, необхідно відполірувати скло. Щоб зімітувати процес руху по дорозі, необхідно злегка покачати автомобіль і посадити на місце водія людини.

Регулювання світла

Фари повинні бути відрегульовані таким чином, щоб дорога під час руху була добре освітленій, при цьому водії зустрічного руху не повинно засліплювати при режимі ближнього світла.

Фари можна відрегулювати за допомогою гвинтів, які обертають оптичні елементи по горизонталі і вертикалі. Світлові пучки ж коригуються шляхом переміщення оптичних приладів. Якщо у вашому авто вони відсутні, то світло можна відрегулювати за допомогою спеціального екрану.

Для того, щоб правильно відрегулювати світло, розмістіть заправлений автомобіль з людиною за місцем водія на рівному майданчику на відстані п'яти метрів від стіни або екрану перпендикулярно.

На екрані потрібно накреслити:

  • Точками А і Б позначити центри фар. Відстань між ними і відстань до підлоги повинно відповідати відстань на автомобілі.
  • Лінією А з'єднати точки А і Б.
  • Лінія Б паралельно лінії А на 12 сантиметрів нижче.
  • Лінія В паралельно лінії А на 22 сантиметри вище.
  • Верхня лінія світла фар в режимі ближнього світла на екрані повинна збігтися з лінією Б. Верхня лінія протитуманних фар повинна збігтися з лінією В.

Таким чином, ви зможете самостійно відрегулювати світло фар без допомоги фахівця. У разі, якщо ви не впевнені в результаті, рекомендується відвідати автосервіс.